Elektronsko bankarstvo

Ponedeljak, Novembar 24, 2008

Tehnologija beskontaktnog plaćanja u Srbiji!!!

MASTERCARD je predstavio demo verziju tehnologije beskontaktnog plaćanja MasterCard PayPass™ tokom vikenda, po prvi put u Srbiji. Prvi u Srbiji su priliku da isprobaju ovaj način plaćanja imali ekonomski novinari koji prate kretanja u kartičarstvu.

PAYPASS je nova vrsta “beskontaktnog” plaćanja, koja vlasnicima kartica pruža brzu i laku alternativu za keš za svakodnevne kupovine i plaćanje malih suma, a može se dodati na postojeći MasterCard ili Maestro račun. Plaćanje se vrši jednostavnim dodirom specijalnog POS terminal i PayPass kartice ili predmeta u koji je ugrađena PayPass tehnologija. Time nema potrebe za traženjem sitnine ili dodavanja kartice trgovcu i provlačenja kartice kroz POS terminal. Za autorizaciju nije potreban potpis, ako se radi o transakcijama u vrednosti ispod 25 dolara, što čini vreme potrebno za plaćanje još kraćim. PayPass takođe drži rekord u brzini plaćanja transakcija, čak je brži način plaćanja od keša. PayPass je idealan za mesta gde je brzina plaćanja značajna, kao što su restorani brze hrane, benzinske pumpe, apoteke, bioskopi, javni prevoz, sportski stadioni, itd.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

PayPass je sve prisutniji širom sveta. U trećem kvartalu 2008. godine, zabeleženo je skoro 44 miliona PayPass kartica i predmeta sa ugrađenim PayPass-om, a oni se prihvataju na više od 135.000 prodajnih mesta širom sveta. Trenutno, u 25 zemalja širom sveta su u toku PayPass pilot programi i programi implementacije, uključujući Australiju, Kanadu, Kinu, Češku, Francusku, Nemačku, Indoneziju, Italiju, Japan, Koreju, Liban, Maleziju, Meksiko, Mongoliju, Filipine, Poljsku, Rusiju, Španiju, Švajcarsku, Tajvan, Tajland, Tursku, Ujedinjene arapske emirate, Ujedinjeno kraljevstvo i Sjedinjene američke države.

Konačno nešto novo i kod nas da se desi, a da je pozitivno! Nadam se da će ovakvih dešavanja biti sve više i više...Da ćemo konačno shvatiti kakve nam povoljnosti donosi ovaj novi vid obavljanja transakcija!

 

(#)

Generalna :: Autor simo 23:20

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me