Elektronsko bankarstvo

Sreda, Novembar 12, 2008

KREDITNE KARTICE I ZA ON-LINE TRANSAKCIJE. ON-LINE BANKARSTVO

Kreditne kartice mogu se koristiti i za on-lajn transakcije. Međutim, zbog činjenice da je Internet otvorena mreža i da neka treća strana može da otkrije i zloupotrebi broj kreditne kartice, razvija se čitav niz konkurentskih protokola i metoda koje garantuju bezbednost transakcija. U tu svrhu razvijeni su sistemi za bezbedne on–lajn transakcije putem kreditnih kartica. Trenutno su dva sistema za plaćanje potpuno funkcionalna (First Virtual i CyberCash), a u razvoju je SET protokol, zajednički poduhvat firmi MasterCard i Visa. Nove tehnologije elektronskog novca obuhvataju čitav niz pristupa u kojima je monetarna „vrednost“, u formi elektronskih signala, smeštena bilo na plastičnu karticu (sistemi kartica sa uskladištenom vrednošću) ili na fiksni disk u računaru (sistemi digitalnog novca). Kartice sa uskladištenom vrednošću trenutno obuhvataju dve bazične tehnologije: (a) kartice sa uskladištenom vrednošću na magnetnoj traci (tzv. kartice sa magnetnom pistom) i (b) kartice sa uskladištenom vrednošću na mikročipu (tzv. inteligentne ili smart kartice). Sledeći značajan korak u razvoju elektronskog bankarstva načinjen je promocijom on–lajn bankarstva. On–lajn (kućno, PC) bankarstvo predstavlja kombinaciju karakteristika programa za lične finansije i elektronskog plaćanja računa. Uprkos velikoj promociji on–lajn bankarstva od strane vodećih imena u bankarstvu (npr. Wells Fargo), koja traje već čitavu dekadu, potrošači su pokazivali malu zainteresovanost za stvarno korišćenje svojih personalnih računara u bankarstvu. Danas se stvari, napokon, menjaju. Sve brži razvoj on–lajn bankarstva rezultat je rušenja barijera (bezbednost, jednostavnost upotrebe, korisnost i cena) koje su ometale njegovo šire prihvatanje. (#)

Generalna :: Autor simo 14:45

[Odgovori]

dobra tema. iako kod nas tek počinje primena on-line bankarstva, nadam se da će imati odjeka jer nudi neke pogodnosti koje svakome znače.
Prijatno!

domacica 12/11/2008 17:14

[Odgovori]

već duži period koristim usluge elektronskog bankarstva. Pokazalo se ugodno, udobno i što je najvažnije bezbjedno.

donna 12/11/2008 17:38

[Odgovori]

Elektronsko bankarstvo ce poceti da preuzima primat od klasicnog cim se poveca bezbednost i stabilnost protokola.

arkas 12/11/2008 22:06

[Odgovori]

odlicna tema, dosta znas o ovome.
pozdrav.

subotic88 13/11/2008 01:43

[Odgovori]

odlicna tema,on-line placanje kreditnom karticom kod nas nije zastupljeno, odnosno mislim da zacinje polako banka inteza. Ali kada to zazivi za nas sa epo smera nema "zime" :)

audi 15/11/2008 15:20

[Odgovori]

stvarno aktuelna i zanimljiva tema... moze neka on-line dokumentacija ili literatura na ovu temu?

Sale 29/11/2008 22:45

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me